Home » Tijdschriftartikelen » therapie actueel » Maligne melanoom van de vulva: pathogenese, klinisch beeld en behandeling

Maligne melanoom van de vulva: pathogenese, klinisch beeld en behandeling

Door:
F.L. Boer
F.L. Boer

arts-onderzoeker gynaecologie, afdeling Gynaecologie, Leids Universitait Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. H.W. Kapiteijn
dr. H.W. Kapiteijn

medisch oncoloog, afdeling Klinische Oncologie, Leids Universitair Medisch Centrum. Leiden

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. M.I.E. van Poelgeest
dr. M.I.E. van Poelgeest

gynaeco-oncoloog, afdelingen Gynaecologie, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Het maligne melanoom van de vulva (VMM) is een zeer zeldzame vorm van kanker met een hoge recidiefkans en slechte overleving. Patiënten hebben vaak een verminderde kwaliteit van leven door de ernstige klachten en complicaties na operatieve en systemische therapie. Gezien de klinische en etiologische verschillen met het huidmelanoom en de overeenkomsten met de mucosale melanomen van hoofd, hals en anus wordt VMM als een mucosaal melanoom beschouwd. Leeftijd, Breslow-dikte en lymfeklierbetrokkenheid zijn sterke prognostische factoren voor overleving. Andere factoren, zoals tumordikte en ulceratie, behoeven verder onderzoek. Hoewel Breslow-dikte en AJCC-stadiëring een betere voorspeller zijn voor overleving dan FIGO-stadiëring, is er nog geen consensus over de meest adequate vorm van stadiëring bij VMM. De behandeling van eerste keus is chirurgie door middel van een ruime lokale excisie van het melanoom. Een lymfeklierdissectie is geen standaardbehandeling en het nut van de schildwachtklierprocedure wordt nog onderzocht. De waarde van adjuvante behandeling met immuuntherapie of ‘targeted’ therapie zijn bij VMM nog onvoldoende onderzocht.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2020;17:25–31)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X