Home » Tijdschriftartikelen » therapie actueel » Everolimus, mTOR en het mammacarcinoom

Everolimus, mTOR en het mammacarcinoom

Door:
A.G.J. van Rossum
A.G.J. van Rossum

PhD student, Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. S.C. Linn
prof. dr. S.C. Linn

internist-oncoloog, afdeling Medische Oncologie, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis-Nederlands Kanker Instituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Overzichtsartikel naar aanleiding van de presentatie ‘Everolimus-wetenswaardigheden’, gegeven op de Doorlopende Nascholingscursus Medische Oncologie (DONAMO) in het Antoni van Leeuwenhoek, maart 2013

Samenvatting

Een aanzienlijk deel van de hormoonreceptorpositieve borstkankerpatiënten heeft geen baat bij hormonale therapie. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door het benutten van alternatieve routes voor celgroei en proliferatie. Door middel van everolimus, een mTOR-remmer, kan een van deze routes worden onderbroken. Het additionele effect van everolimus aan exemestaan is voor postmenopauzale, aromataseremmerresistente patiënten aangetoond in de gemetastaseerde setting en daarvoor ook geïndiceerd. Belangrijkste mogelijke bijwerkingen zijn stomatitis, huiduitslag, infecties, hyperglykemie en pneumonitis. Standaarddosering is 10 mg/ dag, vanaf toxiciteit graad 2 is het raadzaam aanpassing hiervan te overwegen. Gelijktijdig gebruik van medicatie waardoor CYP3A4 wordt beïnvloed, dient te worden vermeden. Vooralsnog zijn er geen goede biomarkers bekend die de werkzaamheid van everolimus kunnen voorspellen. (NED TIJDSCHR ONCOL 2014;11:26–35)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X