Home » Tijdschriftartikelen » richtlijnen » De nieuwste wijzigingen in de Nederlandse richtlijnen ‘Algemene en tumorspecifieke voedings- en dieetbehandeling bij kanker’

De nieuwste wijzigingen in de Nederlandse richtlijnen ‘Algemene en tumorspecifieke voedings- en dieetbehandeling bij kanker’

Door:
dr. S. Beijer
dr. S. Beijer

diëtist-senior onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Meer informatie en artikelen van deze auteur
P. Delsink
P. Delsink

oncologiediëtist, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
N. Doornink
N. Doornink

oncologiediëtist, Amsterdam UMC, locatie AMC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
H. ten Have
H. ten Have

oncologiediëtist, Careyn

Meer informatie en artikelen van deze auteur
R. van Lieshout MSc
R. van Lieshout MSc

oncologiediëtist, Máxima Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
J. Vogel
J. Vogel

oncologiediëtist, Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

De Nederlandse richtlijnen ‘Algemene en tumorspecifieke voedings- en dieetbehandeling bij kanker’ zijn in 2017 herzien. In het algemene deel zijn nieuwe inzichten beschreven voor voedingstoestand, screening en diagnose van ondervoeding, voedingsbehoefte en maatregelen, en voedingsinterventies met de indeling in ‘voeding conform berekende voedingsbehoefte’ en ‘comfortvoeding’. Het hoofdstuk beweging is volledig nieuw, omdat onderzoek steeds vaker uitwijst dat zowel een optimale voeding als voldoende lichamelijke activiteit een voorwaarde is om verlies van spiermassa zoveel mogelijk te beperken. Nieuw in het tumorspecifieke deel is de opzet van het jodiumbeperkte dieet, de update van de hygiënische voedingsrichtlijn en een hoofdstuk over voedingsproblematiek bij neuro-endocriene tumoren. Waar mogelijk zijn de voedingsinterventies ‘evidence-based’, echter het merendeel van de voedings- en dieetbehandelingsrichtlijnen bij kanker zijn geschreven vanuit ‘evidence-based practice’. Het doel van de richtlijnen is inzicht te geven in de huidige kennis over voeding bij kanker, de voedingsproblematiek en de mogelijkheden om via gerichte interventie goede voedingszorg te verlenen. (NED TIJDSCHR ONCOL 2017;14:275–8)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X