Home » Tijdschriftartikelen » therapie actueel » CDK4/6-remmers bij borstkanker

CDK4/6-remmers bij borstkanker

Door:
drs. A. van Ommen-Nijhof
drs. A. van Ommen-Nijhof

internist-oncoloog in opleiding, Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. I.R.H.M. Konings
dr. I.R.H.M. Konings

medisch oncoloog, afdeling Medische Oncologie, Amsterdam UMC, locatie VUmc

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. C.J.J. van Zeijl
dr. C.J.J. van Zeijl

internist-oncoloog in opleiding, afdeling Interne Geneeskunde, Amsterdam UMC, locatie VUmc

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. A. Jager
dr. A. Jager

internist-oncoloog, afdeling Medische Oncologie, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. G.S. Sonke
prof. dr. G.S. Sonke

internist-oncoloog, Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA), afdeling Medische Oncologie, Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Borstkanker is de meest voorkomende maligniteit bij vrouwen in Nederland en jaarlijks overlijden ruim 3.000 patiënten aan de ziekte. Ongeveer 70% van de borsttumoren is van het hormoonreceptorpositieve (HR+), humaan epidermale groeifactorreceptor 2 (HER2)-negatieve subtype en dit subtype is daarmee verantwoordelijk voor de meeste gevallen van borstkankergerelateerde sterfte. Endocriene therapie is één van de hoekstenen van de behandeling van HR+/ HER2-negatieve borstkanker, maar resistentie tegen endocriene therapie vormt een belangrijk klinisch probleem. In de zoektocht naar nieuwe, moleculaire aangrijpingspunten om resistentie tegen endocriene therapie te behandelen, zijn de ‘cyclin dependent kinase’ (CDK) 4/6-remmers ontdekt. Deze middelen (palbociclib, ribociclib en abemaciclib) hebben een direct remmend effect op de celcyclus en blijken met name de groei van HR+/HER2-negatieve borstkankercellen te remmen. Het combineren van CDK4/6-remmers met endocriene therapie bij de behandeling van gevorderde HR+/HER2-negatieve borstkanker heeft in verscheidene onderzoeken tot een duidelijke verbetering in progressievrije overleving geleid, maar zorgt ook voor meer toxiciteit. Vooralsnog is niet bekend of de combinatiebehandeling leidt tot verbetering in totale overleving en/of kwaliteit van leven. De plaatsbepaling van CDK4/6-remmers in de huidige Nederlandse praktijk en potentiële nieuwe toepassingen (in (neo)adjuvante setting en/of in combinatie met andere antitumortherapie) bij de behandeling van borstkanker worden op dit moment onderzocht. (NED TIJDSCHR ONCOL 2019;16:194–99)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X